V podstatě se ze všech stran je slyšet, jak je rafinovaný cukr škodlivý. Nicméně je zcela jisté, že jak se v kuchyni neobejdeme bez soli, tak ani bez cukru či jiné verze sladidla. Otázkou je, zdali naše náhrada bude tou správnou variantou, která nám bude vyhovovat a navíc ještě chutnat. Je známo, že mnohá verze umělých sladidel má chuť ryze zvláštní a spíš uživatele odradí. Buďme rádi, že žijeme v dnešní době, která nám nabízí i jiné možnosti a tak není problém si zakoupit přírodní sladidla, která nejen, že skvěle chutnají, ale jsou i zdravější formou pro náš organismus.
- Třtinový cukr
Velmi oblíbená varianta místo bílého cukru, také má úplně stejné využití, tudíž se dá použít na vaření, pečení, ale i jako klasické sladidlo. Jeho plusem je, že neprochází rafinací a bělením, díky tomu si uchovává všechny zdraví prospěšné látky. Dokonce platí, že čím je cukr tmavší, tím bude lepší a to díky obsahu melasy. Ovšem i zde platí, že sladit s opatrností bude na správném místě.
- Kokosový cukr
Opět další náhražka, která se získává ručně z nektaru palmových květů. V podstatě se tyto krystalky podobají karamelu. Tato verze sladidla je díky nízkému glykemickému indexu vhodná i pro diabetiky. Není problém jej použít na slazení čehokoliv.
- Stévie
Její výhodou je nejen přírodní verze, ale si ji zakoupit i v tekuté podobě a stačí jí skutečně malé množství. Nulová kalorická hodnota potěší každého, kdo se rozhodl bojovat s nadváhou a přesto má rád sladké. Navíc má mnoho vysoce kvalitních plusů ohledně zdravotních účinků na naše tělo. Ne každému bude ovšem vyhovovat její chuť.
- Xylitol
Je zástupcem dalšího přírodního sladidla. Jedná se o látku, kterou obsahuje bobulové ovoce. Je třeba si vyzkoušet jeho dávkování, jelikož sladí dokonce více, než klasický cukr, ale opět je velmi vhodným sladidlem i pro diabetiky.
Podobných produktů je na trhu mnoho. Řadí se do nich i různé sirupy jako je datlový, rýžový, javorový a mnohé další. Sto lidí, sto chutí a tak nezbývá nic jiného, než že si každý musí najít to, co mu bude bez problémů vyhovovat.